Com és cultiva el cotó?

El cultiu del cotó és utilitzat en més de 90 països, principalment amb la finalitat d’obtenir la seva fibra tèxtil vegetal. Aquest arbust és angiosperma, dicotiledónea i pertany a la família de les malváceas. Si bé aquesta planta és perenne, es conrea de manera anual, igual que el tomàquet, pebrot i altres plantes. Una planta que la seva sembra s’inicia durant la primavera per a ser collida durant la tardor. Continua llegint i aprèn més sobre com plantar cotó.

És possible plantar llavors de cotó en interiors, mantenint les temperatures per sobre dels 15 °C, alguna cosa que no hauria de ser difícil a casa. Abans de sembrar les llavors, pre-humitegi la terra del test i barregi-la amb terra sana de jardí. Utilitza un test o recipient amb forats que tingui de 4 a 6 polzades de profunditat.

Aquest recipient s’ha d’omplir amb una mescla per a tests, deixant aproximadament dues polzades d’espai per a arribar al topall i es col·loca unes tres llavors de cotó en el substrat. Després es cobreix les llavors amb més o menys una altra polzada de substrat per a tests.

El test s’ha de col·locar a la llum del sol i mantenir humit el substrat, agregant aigua amb la finalitat d’evitar que la part superior s’assequi massa. Els brots han de començar a sortir dins de 7 a 10 dies. Una vegada que les plántulas han brollat, el reg a fons es pot realitzar cada setmana. És important girar el test perquè les plántulas de cotó creixin uniformement. Aquesta planta pot ser trasplantada quan sigui més forta a un recipient més gran o a l’aire lliure, sempre que rebi almenys 4-5 hores de llum solar.

Polinizació

Les plantes de cotó poden ser acte-fèrtils i acte-pol·linitzades, encara que també existeixen varietats que necessiten pol·linitzadors. En el primer cas, es podria dir que no són necessàries les abelles per a pol·linitzar i produir fibra o llavors. No obstant això, s’ha estimat que el cultiu del cotó, sense importar que siguin autofértiles o no, augmenten la producció final de fibra en un 10% amb la presència d’abelles.

La planta de cotó només arriba a ser pol·linitzada durant un dia, quan la flor està oberta. Si bé en cultius no comercials o molt petit es pot realitzar la pol·linització manualment, en cultius comercials es requereixes d’1 o 2 ruscos per hectàrea durant el període de floració a l’estiu, tret que el cultiu del cotó s’hagi realitzat en una zona molt habitada per abelles.

Reg

Pel que fa al reg, el cultiu del cotó necessita d’almenys 500 mm d’aigua entre la germinació i la formació de les càpsules. Si bé existeixen zones on pot créixer sense irrigació, comercialment és necessari mantenir el reg actiu per a tenir un òptim rendiment.

El cotó necessita d’aigua, especialment durant períodes molt específics del seu desenvolupament, alguna cosa que no es pot manejar adequadament si es confia en les precipitacions. En les àrees sense pluges hivernals, el reg es realitza abans de la sembra i es redueix el reg entre la sembra i la floració. Durant la floració es rega més sovint, cada 5-7 dies, encara que el temps depèn molt de les precipitacions i altres paràmetres.

Després d’uns 140 dies de la sembra, o 45 dies després de l’aparició de les càpsules, la càpsula de cotó s’obrirà per a després assecar-se. Durant aquest període, generalment al final de l’estiu, es deté el reg o es redueix a una vegada cada dues setmanes perquè el cotó s’assequi més fàcilment. Si bé el reg per degoteig és el mètode més utilitzat en el cultiu del cotó, també es pot fer un reg per inundació, pivots centrals, entre altres.

Guía

Aquí tenim un vídeo on mostra el procés de cultivar cotó.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *